Tidigare versioner
Nedan är en lista på de viktigaste nyheterna i tidigare versioner av IDA ICE.
Höjdpunkter i IDA ICE 5.0
Ny zonmodell med godtycklig geometri och stratifiering1
En ny zonmodell för detaljerade inneklimatanalyser med resultat visualiserade i 2D/3D (lufttemperatur, lufthastighet, operativ temperatur, dragrisk, CO2, PPD och PMV). Den nya modellen har stöd för:
|
Solceller och batterilagring1
Mycket detaljerade verktyg för analys av byggnadsintegrerade solcellssystem med godtycklig placering och multipla moduler/paneler. Skuggningens effekt på elproduktion på grund av självskuggning och skuggning från omgivande objekt analyseras på enstaka solceller. Det nya verktyget stöder:
|
Förbättringar av parametriska körningar1
Gränssnittet för parametriska körningar har förbättrats med följande funktioner:
|
Förbättrad modellering av primärsystem1
Enklare och kraftfullare modellering av primärsystem med:
|
Nya modeller av värmepumpar och kylmaskiner
En ny modell för värmepumpar och kylmaskiner med variabel kapacitet ingår. Modellen är baserad på standardpolynom för kompressorprestanda enligt EN12900/ARI540. Den tillhandahåller exakta modeller för de flesta produkter som använder kompressorer med fast varvtal, variabelt varvtal, tandemkompressor och konfigurationer med flera steg.
Flera distributionskretsar för varmt och kallt vatten
Ett obegränsat antal varm- och kallvattenkretsar från primärsystemet kan nu läggas till. Det är möjligt att ha olika värme- och kylkretsar med olika temperaturer till valfri rumsenhet eller luftbehandlingsenhet.
Förbättrad import och export av BIM (endast tillgängligt i ESBO)²
Importera zongeometri från CAD-modeller skapade i CAD-verktyg, t.ex. DDS-CAD och MagiCAD, och exportera simuleringsresultat tillbaka till CAD-verktyget. Alla CAD-verktyg som kan exportera IFC-filer med IfcSpaces och space boundaries stödjs.
Zonmallar i ESBO. Efter att ha satt upp ett antal zonmallar med önskade konstruktioner, ytmaterial, fönstertyper, invändiga laster, inneklimatstandard och rumsenheter etc. hämtas dessa data från zonmallarna under BIM-importen. Den här metoden fungerar för både IFC och de nya plugin-programmen.
Ny energirapport med stöd för energiproduktion och export
Den nya rapporten ger en översikt över det totala energibehovet baserat på EN ISO 52000-1.
|
Ny rapport för glas
En ny detaljerad glasrapport har tagits fram med egenskaper beräknade enligt EN ISO 52022-3, EN 410 och ISO 15099.
Nya typer av integrerade solskydd
Tre nya typer av solskydd kan nu enkelt väljas för den detaljerade fönstermodellen; Dynamiska glasrutor (t.ex. elektrokroma), invändiga vertikala lamellgardiner och utvändiga vertikala lameller. Åtkomst till fabrikantdata för solskyddsmaterial. Solskydd visualiseras i 3D-vyn.
Nya komponentmodeller
IDA ICE 5.0 innehåller ett antal nya komponentmodeller. Här är några exempel:
|
Nytt hjälpcenter online
Från IDA ICE 5.0 finns det en centralt plats innehållande all dokumentation för ditt dagliga arbete tillgänglig online på EQUA WIKI. Tryck på F1 i IDA ICE för att komma åt den. Använd sökfunktionen |
Användbarhets- och produktivitetsförbättringar
|
Förbättrad minneshantering
Lösaren har uppdateras till en 64-bitar, vilket ger möjlighet att simulera större modeller med större minnesbegränsning (i princip 6 TB) jämfört med 32-bitars 4 Gb-minnesgräns. Det är fortfarande möjligt att köra 32-bitarslösaren.
Simuleringsåterkoppling i realtid1
På avancerad nivå kan förändringen av variabelvärden övervakas under simuleringen genom att öppna dispositionsvyn av en komponent. I schemavyn uppdateras kopplingar p.g.a. temperatur och massflöde.
Sensorer kan läggas till i 3D-vyn och variabla värden kan visas på sensorn eller animeras med färger på zoner eller importerad geometri.
1 Ingår i Expert-versionen av IDA ICE.
2 Ingår i Expert-versionen och finns som tilläggsmodul (BIM Import) till Standard-versionen.
Nyheter i IDA ICE 4.8
Ny utformning av Våningsplanet
Våningsplanet och andra 2D-vyer har ny utformning. De är enklare att använda och uppdateras snabbare:
|
Spektrala egenskaper för glas och solskydd
Spektral beräkning för glas och integrerade solskydd med spektrala data har införts. Det innebär att egenskaperna för hela systemet beräknas för varje våglängdsintervall. Spektrala beräkningar ger bättre noggrannhet än icke-spektrala. För moderna glas- och solskyddssystem kan icke-spektrala beräkningar ge avsevärda fel (>10%) vilket kan medföra att lämpliga systemkombinationer i onödan utesluts. Spektrala data kan laddas upp av produkttillverkare och synkroniseras då automatiskt med databasen.
Simulering av övertemperatur
Simulering av övertemperatur är en ny simuleringstyp som automatiskt finner den mest kritiska dagen för rum med ingen eller begränsad mekanisk kyla (t.ex. bostäder och skolor). Resultatet presenteras vid tidpunkten för antingen högsta rumstemperatur, operativ temperatur eller PPD.
Parametervariation och optimering inifrån IDA ICE (beta)1
Ett självklart användningsområde för simuleringsmodellen är att använda den för optimering t.ex. av glasegenskaper, tilluftstemperatur eller storlek och lutning på solfångare. Med IDA ICE 4.8 är detta lätt. Användaren kan enkelt dra och släppa indata-parametrar och målfunktioner från modellen till gränssnittet. Förutom optimering stöds Monte Carlo-simuleringar och känslighetsanalys (Morris metod).
Grafiska scripts i samma stil som IDA ICE avancerade nivå är en ny funktion. Den gör det enkelt att skapa relationer mellan parametrar som är lämpliga för parametervariation och optimering. Tekniken kan också användas för att skapa mer komplexa målfunktioner och begränsningsfunktioner.
Värmeväxlare med fuktöverföring
Ett luftbehandlingsaggregat med en ny modell av en roterande värmeväxlare, baserad på standarden prEN 16798-5-1, har adderats. Den kommer med tre olika typer av beläggningar:
|
Nya definitioner av köldbryggor
Nationella standarder baseras på olika konventioner för att definiera köldbryggor och omslutningsarea. IDA ICE 4.8 stödjer fem olika definitioner av köldbryggor och omslutningsarea som de definieras i standarden ISO 10211.
Den valda definitionen av omslutningsarea visualiseras i 3D-vyn då väggtjocklek är påslagen.
Uppdateringar i Dagsljus-modulen2
Dagsljusmodulen har uppdaterats. Några exempel:
|
Produktivitetsförbättringar
I IDA ICE 4.8 har ett antal förbättringar gjorts när det gäller användarvänlighet och ökad produktivitet. Många av dessa har föreslagits av våra användare. Här är några exempel:
|
Nya typer av integrerade solskydd
Tre nya typer av integrerade solskydd kan nu lätt väljas för det detaljerade fönstret; mikrolameller (egenskaperna beror på två vinklar), persienner mellan glas och gardiner mellan glas. Det ges tillgång till data från produkttillverkarna. Solskydden visualiseras i 3D-vyn och deras rörelser kan animeras.
Förbättringar i 3D
3D-vyn har förbättrats. Här är några exempel:
|
Dela och slå samman zoner (beta)
Zoner kan delas till mindre zoner genom att infoga ett bjälklag på en given höjd eller genom att rita en delande vägg. Det gör det lätt att dela upp komplicerade zongeometrier.
Flera zoner kan också slås samman till större zoner. Funktionen hjälper dig att ändra zonindelningen av en byggnad utan att rita om zonerna. Det är också ett enkelt sätt att skapa komplicerade zongeometrier.
Förbättrad IFC import och export3
IFC importen har förbättrats på flera sätt. Det är också möjligt att exportera resultat via IFC.
Gratisprogrammet IDA ICE Viewer kan användas för att kontrollera IFC filer hos de som gör modellerna.
Materialskikt med fasändring (beta)1
Skikt i väggar och bjälklag kan nu ta hänsyn till fasändring. Med sådana material (PCM) kan den termiska lagringskapaciteten radikalt förbättras.
Ny modell för värme från personer
Termisk komfort beräknas i IDA ICE enligt ISO 7730. I tidigare versioner av IDA ICE så var värmeavgivningen från en person som var för kall (PMV<0) större än den specificerade metabolismen. I IDA ICE 4.8 så justeras istället klädseln så att PMV blir nära noll vilket betyder att den totala värmeavgivningen alltid blir lika stor som metabolismen. Förändringen berör endast beräkning av värmeavgivningen från personer. Beräkningen av PMV/PPD påverkas inte.
API - Gränssnitt för externa program (beta)1
IDA ICE kan nu styras av ett externt program genom direkta API-anrop från t.ex. Python, Matlab, Excel, C++, Java eller liknande. Genom socket-kommunikation kan även processer på fjärrstyrda datorer kontrollera en IDA ICE-instans. Alla biblioteksfunktioner baserade på Document Object Standard har implementerats för att kunna integrera med datastrukturen i IDA Modeller. I princip kan vilken typ av operation som helst fjärrstyras. Simulering som körs via API kräver ett speciellt licensavtal.
1 Ingår i Expertversionen.
2 Ingår i Expertversionen och finns som tilläggsmodul (Daylight) till Standardversionen.
3 Ingår i Expertversionen och finns som tilläggsmodul (BIM Import) till Standardversionen.
Nyheter i IDA ICE 4.7
Dagsljus1
Avancerad dagsljusberäkning genom koppling till ljusberäkningsverktyget RadianceTM. Enkelt att sätta upp och utföra beräkningar samt att visualisera resultat, allt inuti IDA ICE. Beräkning av dagsljusfaktor och illuminans i valda zoner eller på användardefinierade mätplan placerade inuti eller utanför byggnaden. Flera val av himmelsmodeller inklusive CIE standardhimmelsmodeller och Perez klimatbaserade himmelsmodell. Resultatpresentation med medel, minimum, maximum och likformighetkvot och färgkodad fältvisualisering med möjligheten att visa procent av area över eller under ett tröskelvärde.
Parallellisering2
IDA ICE utnyttjar nu faktumet att nästan alla nya datorer är utrustade med flera processorkärnor och kan köra flera processer parallellt:
|
Fönster och solskydd
Nya funktioner för fönster och solskydd:
|
Klimatdata
Nya funktioner för klimatdata:
|
Ny kylbehovsberäkning
En ny algoritm har utvecklats för kylbehovsberäkning som automatisk hittar “den värsta dagen på året”. Den använder månadsvis extrema väderdata från ASHRAE Fundamentals 2013-databasen. I moderna byggnader med låga transmissionsförluster kan ett rums kylbehov vara som störst i februari eller mars istället för under sommaren. Den nya metoden kommer att upptäcka detta automatiskt. Den kommer också att automatiskt spara dagar med störst kylbehov för varje zon och luftbehandlingsaggregat så väl som för det primära kylsystemet.
Resultat
Resultat från flera simuleringar sparas nu med projektfilen och Resultat-tabben har ersatts med två nya tabbar; Sammanfattning och Detaljer. Sammanfattning-tabben innehåller sammanfattningstabeller för zoner, luftbehandlingsaggregat och för byggnaden. För kylbehovsberäkningar visas en sammanfattning av individuella fall med störst kylbehov. På Detaljer-tabben presenteras nya sätt att visa flera diagram tillsammans och ett hårkors med snäppfunktion förenklar avläsning.
Simulera valda zoner
Valda zoner kan automatiskt klonas till en ny modell. Det gör det snabbt och enkelt att studera hur dessa zoner uppför sig, utan att behöva köra hela den ursprungliga modellen.
IDA ICE Portal
En portal visas nu när man startar programmet. Den innehåller IDA ICE-relaterade nyheter, information om kommande evenemang, länkar till videohandledningar och de senaste forumfrågorna. Där finns även kontaktinformation och en licenssammanfattning.
Förbättrad IFC import3
Det är nu möjligt att mappa IFC space-typer till zonmallar och att konvertera alla IFC spaces till zoner med ett klick. Import av IFC-filer, validerade med IDA ICE add-on för simplebim, har förbättrats:
|
Slå samman zoner (beta)
Zoner kan nu lätt slås samman till större zoner. Denna funktion gör det möjligt att ändra byggnadens zonindelning utan att behöva rita om zoner. Det är också ett enkelt sätt att skapa komplicerade zongeometrier.
Ny ESBO-version
En omdesignad version av ESBO (Early Stage Building Optimization) som innehåller:
|
VELUX EIC Visualizer Professional
Den professionala versionen av VELUX Energy and Indoor Climate (EIC) Visualizer är nu inkluderad. VELUX EIC Visualizer fokuserar på fönster- och solskydd och används för att utvärdera prestandan på enfamiljshus med avseende på energi, ventilation och inneklimat. Läs mer >
Fler funktioner i Standardversionen
Funktioner som tidigare bara fanns i expertversionen eller i tilläggsmodulerna Enhanced Windows Models4 och Slab Cooling and Heatings, är nu inkluderade direkt i Standardversionen:
|
Felsökning i system på avancerade nivån2
När den avancerade nivån är synlig under en simulering visas den långsammast konvergerande komponenten med röd färg i varje tidssteg. Med denna funktion är de lättare att upptäcka problematiska komponentmodeller.
Modell för fläktluftvärmare/-kylare
En ny modell för fläktluftvärmare/-kylare, som har lämpligare parametrar och som är mer numeriskt effektiv, finns nu att tillgå. Genom att sätta fläkteffekten till noll kan denna modell också användas som “ideal enhet” som går att ansluta till vattensystemet.
Komprimerat binärt filformat
Standardvalet är nu att spara hela IDA ICE-projektet i en enda binär fil. Detta gör det enklare att kopiera IDA ICE-projekt och att integrera dem i filhanteringssystem.
Automatisk sparfunktion
Ditt IDA ICE-projekt sparas nu automatiskt var 10:e minut, samt före och efter varje simulering.
Styrmakron2
Nya funtioner för styrmakron:
|
Höjdpunkter i 4.7.1
Frånluftvärmepump
Nu finns frånluftvärmepump på IDA ICE standardnivå. Det går snabbt och enkelt att sätta upp en värmepump med vätskekopplat frånluftbatteri och ackumulatortank. Användaren får hjälp att ge flödet i återvinningskretsen och storleken på värmepumpen.
Dela5 och slå samman zoner (beta)
Zoner kan nu lätt delas i mindre zoner eller slås samman till större zoner. Dessa funktioner gör det möjligt att ändra byggnadens zonindelning utan att behöva rita om zoner. Det är också ett enkelt sätt att skapa komplicerade zongeometrier.
Enklare att koppla mellan luftbehandling och energicentral
En ny koppling mellan luftbehandlingsaggregat och energicentral har införts, vilket gör det enklare att t.ex. bygga systemmodeller med återvinning.
Top of page
1 Ingår i Expertversionen och finns som tilläggsmodul (Daylight) till Standardversionen.
2 Ingår i Expertversionen.
3 Ingår i Expertversionen och finns som tilläggsmodul (BIM Import) till Standardversionen.
4 Det går inte att skapa interna öppningar och stora horisontella öppningar i Standardversionen. För det krävs Expertversionen.
5 Tillgängligt från och med IDA ICE 4.7.1.
Nyheter IDA ICE 4.6
Nytt hjälpcenter
Hjälpfunktionen har förbättrats. Förutom en uppdaterad användarhandledning, kontextkänslig hjälpfunktion och handledning i processer med bl.a. instruktionsfilmer har en helt ny kunskapsdatabas/användarforum skapats vilket ger en ny nivå på supporten till alla typer av användare. Ett nytt nedladdnings- och informationscenter har skapats med ändringsloggar, kända fel, valideringsrapporter, certifikat och andra dokument.
Nytt center för att ladda ner klimatfiler
Ett nytt nedladdningscenter gjör det lätt att välja de väderfiler du behöver. Mer än 3000 filer i formatet IWEC2 finns nu tillgängliga.
Diagram
Nya visualiseringsfunktioner:
|
Spara värden på glaskosntruktioner och solskydd från detaljerade fönstermodellen
Skapa glaskonstruktioner och invändigt solskydd i den detaljerad fönstermodellen, och spara sedan nyckeldata för användning i den enkla fönstermodellen.
Fler möjligheter på standardnivån.
|
Geometri
|
IDA ICE Viewer
En gratis läsare (IDA ICE Viewer) gör det möjligt att öppna simuleringsprojekt (idm-filer), titta på resultat och göra 3D animeringar. Man kan också exportera till ett nytt format som endast kan öppnas i läsaren om man inte vill riskera spridning av modellen.
Skuggberäkningar
Extern solavskärmning, skuggande byggnader och importerade objekt har nu en paramer så att man kan ställa genomskinlighet.
Ny 3D animering
Det är nu möjligt att logga och animera integrerad solavskärmning.
Förbättrad 3D navigering
Navigeringen i 3D vyn är nu enklare genom att använda mus-hjulet för zoomning och genom möjligheten att zooma till markerat objekt genom kortkommando.
Nyheter i 4.5
"Early Stage Building Optimization" (ESBO)
ESBO är en ny guide som förenklar optimering av energianvändningen i en byggnad i tidigt skede.
ESBO gör det möjligt att i ett tidigt skede exprimentera med byggnad och system med minsta möjliga indata.
System med förnyelsebar energi
Nya modeller för värmepumpar, solfångare, skiktade tankar, borrhålslager, småskalig kraft produktion, vindkraft, solceller och andra energikällor
gör det möjligt att simulera innovativa system.
Komplexa zon- och byggnadsgeometrier
Det är nu möjligt att modellera godtyckliga geometrier för både zoner och byggnadskroppar inklusive modeller med hålrum. Geometrierna modelleras i Sketchup eller andra ritverktyg och importeras sedan till IDA ICE. De importerade geometrierna kan flyttas i 3D-vyn.
Nytt 3D utseende
Ett hely nytt utseende i 3d -vyn liknande sketchup har införts. Andra förbättringar är att skuggor faller på marken, väggtjockleken kan visas och röntgen vy av externa solskydd, importerade objekt och IFC modeller.
Nya animeringar i 3D-vyn
En ny typ av animering i form av pilar har införts för att visualisera ventilationsflöden, energibalans över fönster och vind.
Fasadfönster och skuggande objekt
Fönster, dörrar och skuggande objekt kan nu infogas direkt på byggnadskroppar i 3D-vyn vilket kan snabba upp modelleringsprocessen rejält. Ett nytt "grid" objekt effektiviserar hanteringen av stora mängder objekt i rutnät t ex fönster.
Förbättrat zonformulär
Ett nytt förbättrat zonformulär med 3D-vy och sammanfattningstabeller har införts. De nya ta tabellerna gör det enkelt att visa och redigera alla viktiga indata på zonnivån.
Egenanpassade styralgoritmer
Det är nu möjligt att redan på standardnivån anppasa sina styralgoritmer för alla apparater så som radiatorer, solavskärmning och belysning.
Det är ochså möjligt att implementera överordnade styrstrategier på byggnads- och zonnivå.
Fler areadefinitioner
Ny stöds flera typer av golvareamått. Det är också möjligt at direkt ställa in ett värde på total golvyta eller rumsyta för att stödja all typer av beräkningsstandarder.
Förbättrade internlaster
En mer flexibel hantering av internlaster har införts med bland annat stöd för obegränsat natal belysningsarmaturer. Tappvarmvatten kan specificeras som en funktion av tiden och även på zonnivå. Appratlasten kan nu avge vattenånga och en faktor för andel el som blir värme till rummet har införts.
Köldbryggor
Fler typer av köldbryggor har införts, inre hörn och innervägg mot golv och tak.
Mycket mer…
Diskreta regulatorer (samplande); ny indatarapport;hjälpmedel för hantering av resursobjekt på företagsnivå.
Nyheter i 4.2
Processguiden
Processguiden är ett stöd i nya projekt. Här har de viktiga stegen för att modellera en byggnad listats med länkar till aktuellt ställe i gränssnittet, filmer och hjälptext.
Expanderbara formulär
Formulären ändrar nu storlek automatiskt då storleken på programfönstret ändras. Detta kommer förbättra arbetet vid stora skärmar, speciellt arbetet med tabeller.
Fler tabeller
Nya sammanfattningstabeller för indata har lagts till i General-fliken för börvärden, rums apparater, energimätare och VVS system.
3D visualisering av data för ytor
Nu är det möjligt att från indatatabellen för ytor visualisera kolumnerna Konstruktion och U-värde i 3D-vyn. Alla ytor visas.
Detta gör det lättare att säkerställa att rätt konstruktioner har använts.
Knapp för energimätare
En knapp för at visa vilka apparater som användrr vilka energimätare har lagts till.
Ny zonsensor
Ett nytt sensor objekt, Zon sensor, har skapats för att direkt kunna läsa in värden på t ex luftttemperatur i ett luftbehandlingsaggregat
eller produktionscentral som indata i en styralgoritm.
Hierarkisk struktur
När man använder "Window" menyn visas formulärfönstren i en hierarkisk struktur.
Detta gör det lättare att hitta formulär som hamnat bakom ett annat, speciellt när flera modeller är öppna.
"Drag-and-drop" av variabler i diagram
Nu finns stöd för att dra in variabler från andra diagram till X-Y-diagram. Detta gör det enklare att t ex se hur värmeeffekten beror av utomhustemperaturen.
Förbättringar av "batch" körningar
Det är nu möjligt att köra värme- och kylbehovsberäkningar liksom script i "batch" körningar utan störande "pop up" dialoger.
Egendefinerad styr av belysning
Det är nu möjligt att skapa sin egen styrstrategi för belysning.
Nyheter i 4.1
Ångra och gör om
Obegränsad ångra- och gör-om-funktion (undo/redo) har lagts till.
Stöd för SketchUp
Det är nu möjligt att importera skuggande objekt genom att använda SketchUp-modeller (.skp).
Förbättrad IFC-import
Förbättringar av IFC-importen har gjorts, speciellt gällande placering av dörrar och fönster i väggar.
Förbättrad behandling av hörnen och möjlighet att ha rum med olika nivåer har också lagts till.
Förbättrade diagram
Det är nu möjligt att ändra ordning på variablerna, att ha flera staplar och att dra in variabler i stapeldiagram. Hjlptexter och snappmeny fungerar nu tillsammans med ytdiagram och stapeldiagram. Fler möjlighetr at justera axlarna har införts.
Visualisering av vridning och lutning av fönster
Det är nu möjligt att visualisera horisontell vridning och verrtikal lutning av fönster.
Listor med skuggande skikt
De skuggande skikten i den avancerade fönstermodellen visas nu i fönsterlistan.
Enheter för infiltration
Nya alternativa eneher för infiltration har lagts till: m3/(h.m3 ext. yta.)
Färglagd kod
Källkod i NMF och Modelica är nu färgkodad för att göra koden mer lättläst.
Återställning av zoner
Zoner kan nu återställas till aktuellt template.
Uppdatera 3D-vyn
Det är nu möjligt att göra en uppdatering av 3D-vyn
Minnesbegränsning
Det är nu möjligt att manuellt ställa in minnesgränsen för IDA ICE.
Nyheter i 4.0
3D-vyn
Den nya 3D miljön gör det möjligt att illustera indataparametrar och resultat varav resultatet kan animeras med skuggor och sol. Man får också en överblick över modellen under alla steg i simuleringsprocessen. Det går enkelt att öppna och ändra egenskaper hos ett objekt bara genom attt klicka på det i 3D-vyn.
Sammanfattningstabeller
Nya tabeller som sammanfattar olika grupper av indata ger användaren en komplett överblick över alla indata i komplexa modeller. Det går att se och ändra alla viktiga indata i dessa tabeller och samtidigt se totalvärden på t ex fönsterytor UA-värden etc. Dessa tabeller kan också kopieras till-och från Excel. De flesta parametrar kan visualiseras i 3D-vyn.
3D BIM import*
Stöd för import av 3D-modeller i IFC (Industry Foundation Classes).
Kyla, värme och energi
En enkel procedur för att beräkna och rapportera kyl-, värme-, luft- och energibehov har lagts till.
Versionshantering*
Versionshanteraren hjälper dig hålla koll på förändringar mellan versioner och kör om alla modeller som har ändrats.
Förbättrat stöd för luftbehandlingsaggregat
En serie av nya fördefinierade luftbehandlingsaggregat har lagts till.
Komplex geometri
Nu finns stöd för mer komplexa byggnads- och takgeometrier. En separat takeditor gör det enkelt att skapa och modifiera takkonstruktioner.
Behovsstyrd ventilation
Förbättrad strategi för behovsstyrd ventilation där en kombination av koldioxid och temperatur kan användas.
Skräddarsydda styrsystem*
För VAV-system, solskydd och öppningsbara fönster är det nu enkelt att skapa skräddarsydda styrsystem på standardnivån. Ett omfattande bibiliotek av styrfunktioner följer med.
Solstrålar
En avancerad algoritm för hur solstrålar träffar och genomstrålar byggnaden har lagts till. Algoritmen tar även hänsyn till om strålarna passerar flera lager av interna fönster.
Ny fönstermodell*
En ny (pane-by-pane) fönstermodell, enligt ISO 15099, har lagts till.
Sökning av modeller*
Nu är det enkelt att söka modeller och lista skillnaderna mellan olika. Skillnaderna kan även användas som editerbara skript, vilket kan användas för att konvertera en modell till en annan.
Diagram och rapporter
Förbättrade diagram och rapporter. Stöd för större plot-filer. Signaler kan dras mellan diagram för jämförelse. Rapporter baseras på HTML med tabeller som fortsätter vara tabeller efter ha flyttats till Excel.
Modelica
Stöd för modeller skrivna i det ekvationsbaserade språket Modelica.
Klimatfiler
Enkelt att ladda ner och installera klimatfiler till databasen. EPW-filer kan laddas ner och installeras från publika hemsidor.
* Available in the Expert edition.